Červencové závodění

28.07.2021 20:43

Kola se točí i v červenci

 

Léto se blíží do poloviny, stejně jako letošní cyklistická sezóna. Závodní kolotoč běží a nabírá na obrátkách.

A co se již podesáté uskutečnilo prodloužený červencový víkend? Kupkolo MTB Trilogy – tentokrát pětidenní etapový závod na horských kolech regionem Broumovska a polským pohraničím. Spojen s tímto etapákem je již šestým rokem také náš titulární sponzor Kupkolo.cz. Závod byl zařazen také do Českého poháru v maratonu. Z našeho týmu závodil Lukáš Toman a hodilo mu to celkové 41. místo a 17. místo v kategorii elite, vzhledem k tomu, že letos byl prvně zařazen také jako UCI mezinárodní závod se statusem S2, tudíž můžeme nalézt Lukáše ve světovém rankingu v maratonu momentálně na 414. místě – 17. Čecha. Ač je závod považován za jeden z nejtěžších, jak profilem, tak obtížností výjezdů a hlavně pak sjezdů, není třeba stahovat kalhoty (na brody narazíte taky), protože vyjít se dá vše a sejít s trochou vůle taky J. Doporučuji jako „trochu“ aktivnější dovolenou, kde na tuty poznáte řadu nových míst, trailů, kopců, kořenů, sopek, tunelů, kaluží…

Dne 17.7. se Lukáš Toman z týmu osamocen zúčastnil v rakouském Salcbursku legendárního závodu Salzkammergut trophy a to nejdelší 205 km trasy s převýšením 7000m. Bohužel nebo bohudík Lukáš nedokončil, jelikož měl na 75km z cca 60. místa neopravitelný defekt. Závod se startoval v 5 ráno za svítání, nicméně slunce bylo kdesi v jiné zemi, v jiném království. Téměř celý závod se jel v brutálním dešti, že by i  na vodníka Česílka bylo vody moc, nicméně 2/3 závodníků dokončilo, což zaslouží uznání. Příští rok se vrátíme ve větším počtu a silnější.

Ten samý den zabojoval na  bahnitém závodě Tour de Ralsko Luboš Toman a bral první místo. Závod jela také Mary Golinay. Další týden jsme vyrazili na Kolo pro život do Berouna, kde panovaly podobné podmínky jako v Tokiu – teplo, dusno. Luboše Tomana to nezlomilo a vyhrál svojí kategorii na trase C, Lukáš Toman byl 9. popravenější než po Trilogy, v ženách 6. Mary a Petru Čeřovskou vyplo vedro tak, že poprvé v historii nedojela závod, i to se stává, to je cyklistika.

 

Další závod 7. 8. v Jičíně na Jičínské 50, kde se sejdeme v početnější grupě.

 

                                                                                            Lukáš Toman