Článek z jičínského deníku o Jirkovi Šormovi

20.03.2015 22:04

CCyklista Jiří Šorm studuje a závodí v USA

NoNová Paka – Mladý sedmnáctiletý cyklista Jiří Šorm (na snímku) vyrostl ve výborného juniorského závodníka, který i přesto, že byl v této kategorii loni prvním rokem, dosáhl již na značné úspěchy nejen na závodech v České republice, ale i v zahraničí.
Jiří Šorm.

Jiří Šorm.Autor: DENÍK/Archiv

Jirka je studentem Gymnázia v Nové Pace. Vloni dostal nabídku od několika cyklistických týmů z USA na studium v této zemi. „Šlo nám primárně o zdokonalení v angličtině a samozřejmě o kvalitní cyklistickou přípravu a závodění. Nabídku jsme proto zvažovali se záměrem vybrat místo se silným zázemím pro cyklistiku.

Nakonec jsme se dohodli na Coloradu, které patří k cyklisticky nejsilnějším státům v USA. Následně jsme hledali školu, která bere zahraniční studenty a dále pak hostitelskou cyklistickou rodinu. Rozhodli jsme se pro Colorado Springs a klub „Junior Cycling Team" a „Front Rangers". Jirka v USA studuje jeden rok, resp. jedenáct měsíců na Coronado High School, Colorado Springs ve státě v Colorado. Studium včetně ubytování a stravy je v režii americké strany," řekl nám ke studiu a závodění svého syna v USA bývalý juniorský reprezentant a následně vynikající chodec, otec Jiří Šorm. Na pobyt, studium a závodění jsme se zeptali samotného úspěšného cyklisty Jiřího Šorma.

Jirko, jak osobně hodnotíš minulou sezonu?
Byl jsem spokojen, sezona se mi povedla. Výsledků, kdy jsem stál na stupních vítězů, bylo hodně, a to i na akcích Českého poháru (ČP), což je nejprestižnější a určitě i nejkvalitnější soutěž v Čechách. S juniorskou reprezentací jsem vcelku úspěšně absolvoval silniční závody Světového poháru juniorů v zemích Beneluxu. Vrcholem mého loňského snažení na území České republiky mělo být mistrovství ČR ve Slavkově. Silnice se mi docela povedla a myslím si, že páté místo je pro „prvoročáka" velmi dobré. Do časovky, kde jsem asi patřil k velkým favoritům vzhledem ke druhému místu v Českém poháru, jsem bohužel z technických důvodů nastavení nástavců na mém speciálu neodstartoval. Škoda, opravdu jsem si věřil a forma byla.

Zkoušíš také horská kola?
Závody MTB určitě nebyly mojí prioritou, přesto jsem si jich pár s chutí objel. Namátkou si vybavuji první místo ve své kategorii na „Kole pro život" v Liberci nebo skoro místní závod na Zvičinu, kde jsem v mužích obsadil druhé místo. Ale jak říkám, silnička byla prioritou. Dokonce jsem si v rámci přípravy čtyřikrát zazávodil i na Jičínské cyklolize, kde jsem třikrát vyhrál a jednou byl druhý.

A jak se ti dařilo ve druhé polovině sezony v USA?
Začátek byl výborný, první čtyři starty znamenaly čtyři vítězství. Maximálně si cením prvního místa na otevřeném mistrovství USA do vrchu na Mt. Eweans se stoupáním 40 km do výšky přes 4 300 m, kde se nacházel cíl. Další závody již tak jednoduché nebyly. Na kritériu v Denveru jsem měl krkolomný pád, který řádně pošramotil nejen moje kolo, ale i mě. Další kritérium v Goldenu jsem sice vyhrál, ale další problém na sebe nenechal dlouho čekat. Na velmi prestižním americkém závodě jsem skončil místo na vrcholu hory Pikes Peak v nemocnici. Tělo jaksi přestalo tolerovat můj dlouhodobý pobyt ve vysokých nadmořských výškách. Bydlím přibližně ve výšce 2000 m n. m., ale trénuji i výše. Po nucené přestávce jsem se dostal k závodění až ke konci sezony, v době začínajících cyklokrosů. Jeden jsem si vyzkoušel a bylo z toho třetí místo. V USA jsem závodil nejen v kategorii juniorů, ale i mužů. Je zde trochu jiný systém závodů a rozsah kategorií. Mohu říct, že jsem byl se závoděním v USA v loňském roce celkem spokojen.

Jak zatím probíhá Tvoje příprava na sezonu 2015?
Zdravotně jsem v pořádku. Přípravu na sezonu jsme začali začátkem loňského prosince. Do tréninku jsme zařadili více všestrannosti. Žádné extra těžké tréninky se nekonaly. Snažili jsme se natočit nějaké objemy. V lednu jsme dávky zvýšili až na 2000 km a pracujeme hlavně na síle.

Kdo je Tvým trenérem? S kým se připravuješ?
Trenéra mám týmového, ale přípravu vždy konzultujeme s tátou, ten mi i píše rámcové tréninkové plány. Vypracoval mi celou strukturu sezony s vrcholy na Tour of Gila v USA, MČR a případně ME a MS v kategorii juniorů. Trénuji a závodím v A týmu „Front Rangers Junior cycling", ale část přípravy absolvujeme i s dalšími týmy v Coloradu Springs.

Jaké je počasí v Coloradu, dá se vůbec pořádně trénovat?
Ale ano. Sice jsme nad 2000 m n. v., ale zase dost jižně. V létě je tady řádné horko a hodně slunečních dnů, v zimě je to různé. Sníh, mráz a druhý den skoro na krátký rukáv. Zimní kolo však mám a ergometr taky. Navíc je tu dráha, ale tu zatím nevyužívám.

Jak to vypadá s tvým studiem v USA?
Školu máme opravdu krásnou a moderně vybavenou. Nechybí zde bazén, haly, atletický stadion, stadion na baseball. Rád bych se posunul v angličtině. Je to trochu jiné než v České republice, některé předměty jsou zvláštní, ale zase si mohu vybírat. Končí se pozdě a nic neodpadá, vždy se učíme, na oběd máme málo času, přestávky jsou krátké. Každý den je stejný rozvrh. Navíc se musím také donutit zabrat do předmětů Gymnázia v Nové Pace. Ale času a sil moc nezbývá.

Máš nějaké sportovní a jiné plány pro tento kalendářní rok 2015?
Ze sportovních plánů hlavně nyní pořádně natrénovat. Únor je již jasný, v březnu se objem i kvalita maximálně navýší. Hodně času strávím ve speciálním tempu. Třetího března mám první závody, a pak už to jde víkend co víkend a někdy i v týdnu. Uvidíme. Vrcholem tady pro mě bude pětidenní závod na sedm etap „Tour of Gila" v New Mexico, který je maximálně obsazený a zařazený mezi bodované UCI závody.

Domů se pak vracím začátkem června, necelé tři týdny před mistrovstvím ČR, snad budu připravený. Je tu i možnost mé účasti na mistrovství Evropy juniorů a mistrovství světa juniorů, ale nevím kdy se uzavírají nominace a zda-li nebude kvalifikace záležet výhradně na výsledcích z Českého poháru, kterého se do návratu z USA vlastně vůbec nezúčastním. Uvidíme, snad je to reálné. Hlavně však musím zvládnout hromadu učiva v mé domovské škole, Gymnáziu v Nové Pace. To je moje priorita! Prázdniny mít určitě nebudu. Maturuji v roce 2017.

Poslední otázka. Prý měníš týmové barvy tady v Čechách?
Asi ano. Dostal jsem nabídku absolvovat zbytek sezóny v ČR v jednoznačně nejlepším mládežnickém týmu u nás, v týmu MAPEI – MERIDA.    Míla Pour